Bazy testowe

27.11.2019 - 31.12.2019

Zapraszamy do testów portalu Statista

Dostęp jest możliwy z komputerów w sieci Uniwersytetu Morskiego w Gdyni oraz przez PROXY.

Statista jest jedną z największych na świecie platform zawierających statystyki i dane rynkowe, która umożliwia dostęp do ponad 1,5 miliona statystyk, prognoz, dokumentacji, raportów i infografik na 80 000 tematów z ponad 22 500 źródeł. Od informacji dotyczących wartości rynkowej karmy dla królików domowych w Wielkiej Brytanii, poprzez dane na temat części populacji norweskiej, która codziennie czyta gazety, po analizę osób grających na telefonach komórkowych w Chinach – platforma jest zbiorem danych na temat ekonomii, potrzeb konsumenckich, badań opinii publicznej i trendów demograficznych. Wszystkie dane można pobrać zaledwie w kilka sekund i są dostępne w czterech różnych formatach. Ponadto każdy student, wykładowca i pracownik otrzymuje pełne prawo do publikacji i wykorzystywania danych, co jest przydatne np. podczas prezentacji na konferencji. Dostępna jest również opcja automatycznego cytowania danych.

Tutoriale: https://www.statista.com/getting-started/welcome-to-statista

 

 

07.10.2019 - 15.12.2019

Zapraszamy do testów bazy Food Science Source na platformie EBSCOhost.

 

Food Science Source to wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć tysiące rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 800 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych.

Tematyka bazy obejmuje:

  • Agrobiznes
  • Żywność i napoje
  • Opakowania na żywność
  • Przetwórstwo spożywcze
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Usługi gastronomiczne
  • Dostawa żywności
  • Żywność / Kulinarna innowacja
  • Rozwój produktów związanych z żywnością

 

07.10.2019 - 15.12.2019

Zapraszamy do testów bazy Nutrition Reference Center na platformie EBSCOhost.

Nutrition Reference Center to baza przeznaczona dla studentów i specjalistów zajmujących się  żywieniem oraz dietetyką. Baza zawiera praktyczne wskazówki przydatne do określenia odpowiedniej diety dla osób z różnymi schorzeniami, ocenę dotychczasowych nawyków żywieniowych stwarzających zagrożenie dla zdrowia, instrukcje dla pacjentów, czynniki kulturowe czy społeczne wpływające na sposób odżywiania. Artykuły zostały napisane przez uznanych specjalistów w dziedzinie żywienia.

Przykładowe treści: